~ En blaska för mindre vetande ~
SATURDAY 20 JANUARY 2018
HÄSSLEHOLMS MUSIKFORUM 1977-2018

En progglegend har tystnat

Jag har haft nöjet att uppleva många minnesvärda konserter under åren på Perrong 23. Det finns många spelningar som kandiderar till den åtråvärda titeln ”min absoluta favorit”. En av de starkaste konsertminnen från scenen i hörnet som jag har är från den 2 mars 2001. På scen stod TRÄD, GRÄS OCH STENAR.
Träd, Gräs och Stenar har alltid varit en av den svenska proggrörelsens främsta representanter. Efter att 1967 börjat under namnet Pärsons Sound körde de vidare som International Harvest och sedermera bara Harvest för att 1969 ta form som Träd, Gräs och Stenar. Bandet både spelade och var med och arrangerade Gärdesfesten i Stockholm 1970.

Jag hade själv äran att recensera P23-konserten i Norra Skåne. Det gjorde jag på följande vis:

En totalt magisk kväll
Träd, Gräs och Stenar
Perrong 23, Hässleholm 2/3 2001

I FREDAGS BLEV JAG riktigt förbryllad. Proggveteranerna Träd Gräs & Stenar spelade då på Perrong 23. En konsert på tre timmar med långa tysta pauser mellan de långa enformigt hamrande låtarna. I vanliga fall borde jag hata det här. Men i fredags befann det sig nåt magiskt i luften, för oj vad bra det var. Träd Gräs & Stenar spelar samma sorts musik som de gjorde för trettio år sedan. Långsamt uppmålade ljudbilder med malande basgångar och smattrande trummor. Just trummorna, som hanteras av Thomas Mera Gartz, ver det som imponerade på mig först. Likt en sextioårig Keith Moon spelar han melodiösa varianter snarare än taktfasta komp. Istället är det basisten Torbjörn Abelli som står för grunden de övriga medlemmarna kan luta sig tillbaka mot. MALANDE BASGÅNGARsom håller på i tjugo minuter borde kanske bli tråkigt tycker man, men ju längre de höll på desto roligare blev det faktiskt. Under tiden framkallar de båda gitarristerna Jakob Sjöholm och Bo Anders Persson ljud som man inte hör på topplistorna precis. Det är kanske därför som musiken är så svår att ta till sig. Inga fasta melodier eller strukturer, vilket jag nog ändå hade föredragit, utan mer musikaliska upplevelser. En god vän till mig jämförde med bl a Tortoise.KONSERTEN INLEDDESlite trevande. Den äldre publiken satt mest och njöt medans de yngre hade fullt upp med att smälta första intrycket. I och med klassikern Sanningens silverflod kom trycket igång på riktigt. Efter den följde en kvarts paus. Här hade man tid att tänka efter vad som egentligen hade hänt timmen innan. När de så kom ut igen blev det åter tryck. Folk gav sig hän åt musiken och dansade loss. En sådan fantastisk stämning har jag inte upplevt sedan Chip Taylor spelade på samma scen för ett och ett halvt år sedan. När bandet så efter ännu nära två timmar tänkte gå av stod publiken fortfarande och klappade takten. Bandet utbröt då i en spontan fyrmannajojk. Men publiken gav sig inte så Bo Anders plockade upp sin slitna ombyggda Ibanez och började på ett välkänt riff. Övriga bandet hängde på och snart var de i full gång. Philemon Arthur and the Dungs klassiker In kommer Gösta satte punkt för en totalt magisk kväll som till och med fick perrongens ordförande att börja gråta.PATRIK NILSSON, Norra Skåne 6/3 2001

Träd, Gräs och Stenar spelade även i Hässleholm 2007 på Sommarfestens 30års jubileum. Då framförde de bl.a. sin version av ”Punkrocker”. Då, precis som 2001, slogs man av kvartettens genuina godhet och proffessionalitet. De har aldrig drivits av tanke på rikhet och berömelse utan efter övertygelsen om att musik för människor samman.

Söndagen den 29 april 2012, avled Träd, Gräs och Stenars trummis Thomas Mera Gartz efter att hastigt insjuknat dagen innan. Thomas, som tidigare även spelat med Mecki Mark Men och Arbete & Fritid, blev 68 år. Han återförenas nu med bandets basist Torbjörn Abelli som avled 65 år gammal den 11 augusti 2010 efter sviterna av en borreliainfektion.

Sov Gott Thomas och tack för allt du inneburit för den svenska musikrörelsen.

Kommentarer inaktiverade.

Har du någon gammal Tidtabellen eller något annat kul som ligger och dammar i någon vrå?

Vi blir toppenglada när vi får gamla grejer!

Du kan antingen maila, posta eller besöka oss.

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.

Annonser