~ En blaska för mindre vetande ~
MONDAY 19 MARCH 2018
HÄSSLEHOLMS MUSIKFORUM 1977-2018

Vassegoa. Nedan följer en snabb sammanfattning av Sommarfesterna 00-09.

2000
Efter att 1999 hoppat över Sommarfesten hittade man tillbaka år 2000. Festen innehöll inga ”större” akter (EP´s Trailer Park var det enda band som fick ersättning utöver resa), men väldigt många bra . Lavemangssmugglarna gjorde förvisso en galen spelning, men hamnade ändå i skymundan av lokala punkgenierna Speed Trash Girl. En annan spelning som lämnade intryck var Belleflaw, aka. Jocke Jönsson. Hysteriska dödsvrål akompanjerad av ljudväggar på rullband. Dessvärre överensstämde inte setlistan med låtordningen på bandet så publiken fick snällt vänta tills Belleflaw spolat fram och tillbaka till rätt plats. Lagom till tolvslaget slogs de sista tonerna an av Hellboys.

2001
Markan och Perrongen arrangerar Sommarfestival Blå tillsammans. Trots ett imponerande utbud med band som Soundtrack of our Lives, Sahara Hotnights, Euroboys, Silverbullit, Mustasch och Daniel Lemma drog festivalen inte mer än runt 700 pers. Detta blev den definitiva spiken i kistan för festival Blå. Året därpå gjorde Markan istället en satsning de valde att kalla Siesta!

2002
Sommarfesten arrangeras ihop med Festivaldax. En stor Haki-scen byggs upp på Tingshusbacken. Arrangemanget hålls alltså i fyra dagar. De första två dagarna sålde Perrongen baguetter i anslutning till sin scen. Detta fick man dock sluta med efter att hälsovårdsmyndigheten haft flygande inspektion. Bland akterna fanns det två som utmärkte sig lite mer. Dels avslutades festivalen av Andreas Tilliander. Tille hade då börjat få lite uppmärksamhet och Hässleholmarna var nyfikna på hur den här elektronikan egentligen lät. Om det var det hällande regnet eller om det var musiken som fick publiken att avvika under spelningens gång låter vi vara osagt. Det andra utropstecknet var Melody Club som bokades för 5000:- strax efter att de släppt sin Palace Station. Bandets basist lyckades med konststycket att glömma sin bas på Perrongen! Den fraktades sedermera upp till Stockholm med bandet Supercricket som spelade dagen efter.

2003
Återigen genomfördes Sommarfesten under Festivaldax. Denna gång flyttades dock scenen bort till Nytorget. Det var här som både Fibes, Oh Fibes!, Niccokick och Slagsmålsklubben gjorde sina första hässleholmsspelningar. Torsdagen fylldes med Rockluckans band. Publiken kom och gick, men allt för sällan befann sig några större publikhav fram scenen samtidigt. Eftersom detta var ett samarbete med Hesslecity var det meningen att vi skulle marknadsföras med en gemensam affisch. Tyvärr tyckte inte Hesslecity att vårt cowboy-tema överrensstämde med Festivaldax. Det var ”framförallt de döda människorna” som inte gillades.

2004
Tillbaka i Hembygdsparken! Strip Music och Moonbabies var två av de ”utomstående” banden, men länge saknades det en riktig huvudakt. Lösningen på problemet blev, efter ett par snyfthistorier till bokningsbolaget, David & the Citizens. Ett par korta regnskurar till trots kom det helt OK med folk. The Great Decay, Pete Thompson och Scraps of Tape stod för tre fantastiska spelningar och reggaegänget Babylonians skapade ett riktigt skönt gung.

2005
Ett unikt år då Sommarfesten hölls inne på Perrong 23. Med huvudakten Svensk Pop lockade arrangemanget 76 besökare, vilket får ses som väl godkänt då initiativet till festen togs väldigt sent.

2006
Åter i Hembygdsparken. Delvis pga att få in arrangemanget som en del av Bodagarna kördes det här årets fest så sent som 2 september. Dessvärre i hällande regn, vilket skrämde bort publiken. En annan tråkighet kopplat till kvällen var att i samband med nedmonteringen av ljud och ljus på natten hamnade några av våra jobbare i bråk med ett lokalt ungdomsgäng. Musikaliskt bjöd dagen på RJaP (Robert Johnsson & Punchdrunks fast med synthar och samplingar) och Lo-Fi FNK. Efter arret blev det lite tjas om varför det fantastiska bandet Verner fått en så dålig tid när det var de som, enligt fansen, dragit all publik.

2007
30-årsjubileum! Förutom Hembygdsparkens asfalterade scen byggdes det upp en tältscen för första gången sedan 1998. Tanken var att blanda gammalt och nytt. För det gamla stod Träd, Gräs och Stenar, Kjell Höglund, Never Mind och återupplivade Push. Dessvärre fick Kjell Höglund ställa in sin spelning då han blivit allvarligt sjuk i bilen kvällen innan. Hans högra hand Johan Johansson bjöd dock på ett bejublat inhopp istället.

Återigen kom en bas på villovägar då Napoleons basist plötsligt stod tomhänt. Denna hittades dock backstage under en jacka senare på kvällen.

2008
Tredje året i rad i Hembygdsparken. Simon G af Las Palmas headlinade, men det var Mais Je n´ai pas peur, Malum och kanske främst Hemorojderna som drog publik.

2009
Samarbetet med Hesslecity och Festivaldax togs upp på nytt. Kommunens scenvagn placerades på den del av Stadsparken som ligger närmst kommunhuset. Onsdagen och torsdagen ansvarade Studiefrämjandet och Rockluckan för medan fredag och lördagen var vår Sommarfest. Med kort varsel ställde Four Square in sin spelning. Ersättare hittade man i Mangon som var tillfälligt tillbaka i stan. I efterhand fick vi dels kritik för att ljudet var dåligt och av Partyfabriken för att basen vandrade in i deras tält. Överlägset mest publik drog Navid Modiri och Gudarna.

Kommentarer inaktiverade.

Har du någon gammal Tidtabellen eller något annat kul som ligger och dammar i någon vrå?

Vi blir toppenglada när vi får gamla grejer!

Du kan antingen maila, posta eller besöka oss.

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.

Annonser