~ En blaska för mindre vetande ~
SATURDAY 20 JANUARY 2018
HÄSSLEHOLMS MUSIKFORUM 1977-2018

Perrongen rivs – Men än har inte sista tåget gått

Sagan är nu all och lider mot sitt slut men som alla goda sagor skymtar ett lyckligt slut runt hörnet.

Sagan om Perrong 23 som musikforums lokal började vid Järnvägsgatan där nu Kulturhuset huserar. Efter ett par års kamp för en egen lokal att arrangera konserter i så hörsammades föreningens önskemål. När det gamla hotellet på Järnvägsgatan revs skedde flytten till de provisoriska lokalerna på Lövgatan 5 som nu fungerat som lokal åt föreningen i över 20 år. Lokalerna har haft sina brister men samtidigt utgjort en fast bas för föreningens medlemmar och har för många blivit ett andra hem. Jag minns själv ett antal år i skarven mellan åttio- och nittiotal där jag nog spenderade mer tid där än någon annanstans. Lokalerna kan påpekas har aldrig varit någon lysande publiklokal. För liten och undermålig ventilation samt naturligtvis för lite toaletter (vem minns inte de ringlande köerna) och ett ganska undermåligt brandskydd. Enligt obekräftade rykten är lokalen godkänd för max 35 personer totalt som får vistas på övervåning och undervåning samtidigt. Det ”publikrekordet” är ju slaget ett par gånger om.

Nya tider

En förening är beroende av en egen lokal framförallt om man som Musikforum arrangerar så många arrangemang för allmänheten. Dessutom är en egen lokal viktigt för föreningens identitet och samhörigheten mellan medlemmarna. När nu de sista ackorden snart spelats på Lövgatans anrika scen är det dags för en ny bättre lokal.

Blå villan

Enligt planerna så kommer föreningen få en ny lokal att disponera av kommunen. De upplåter då ”Blå villan” på Stobygatan, en till synes liten byggnad men den rymmer möjligheter. Under hösten kommer lokalerna att radikalt byggas om och anpassas för publik konsertverksamhet med en kapacitet om ca 100 besökare.
Blå villan har varit i kommunal ägo ett antal år och nu senast använts av omsorgen. Innan dess fungerade den som kontor åt festivaldax samt kårhus åt Högskolestudenterna på Tekniskan. För er med lite äldre minne har huset även varit kontor åt en större VVS-firma och före dess privatbostad, vilket var dess ursprungliga ändamål. Nu går så huset in i en ny era som hemvist åt en av Sveriges äldsta musikföreningar.

Den nya perrongen

För att kortfattat beskriva vad som kommer möta er besökare efter ombyggnationen av huset. Bottenvåningen består av en konsertlokal, café samt toaletter. På ovanvåningen finner ni artistloge och föreningslokaler och slutligen kommer ni i källaren finna ändamålsenliga replokaler samt förrådsutrymmen. Vad trädgården ska användas till får framtiden utvisa, men det vore väl trevligt med kommande sommarfester i Stadsparken?

Nya lokaler, nya skyldigheter

Naturligtvis kommer nya lokaler även ställa nya krav på föreningen och föreningens medlemmar. Medan nuvarande perrong fått förfalla kräver nya perrongen ett löpande underhåll och ständig skötsel. Samtidigt som det ger nya möjligheter så ställer också ett hus nya skyldigheter. Hur ska verksamheten drivas och vad ska förenigen göra de kommande 30 åren. Många frågor som behöver besvaras för att föreningen ska vara vital och spännande för Hässleholm även i framtiden. För en flytt till ett nytt hus kan ge värdlens lyft och ny luft under vingarna för Hässleholms Musikforum. Ett lyft både för föreningen, besökarna, artisterna och inte minst kulturlivet i Hässleholm med omnejd.

Perrong 23 är död leve Perrong 23!

Text: Joakim Bill

Arkivarie

Arkivarie

Arkivarien arkiverar.

More Posts - Website

Kommentarer inaktiverade.

Har du någon gammal Tidtabellen eller något annat kul som ligger och dammar i någon vrå?

Vi blir toppenglada när vi får gamla grejer!

Du kan antingen maila, posta eller besöka oss.

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.

Annonser